Tenosinovitis: Detaljan vodič o upali tetiva

Tenosinovitis predstavlja upalnu reakciju koja pogađa oblogu oko tetiva, često rezultirajući bolom i oticanjem.

Ova pojava može se manifestovati na različitim dijelovima tijela, uključujući tenosinovitis ramena, tenosinovitis šake, ali i mnoge druge regije. Iako se često poistovjećuje s pojmovima poput tendinitis tenosinovitis ili tendinopatija tetive, važno je napraviti jasnu distinkciju između ovih stanja.

Liječenje tenosinovitisa može varirati u zavisnosti o lokaciji i težini upale. Dok je farmakološko tenosinovitis liječenje jedan od najčešćih pristupa, postoji i niz prirodnih metoda i vježbi za tendinitis koje mogu doprinijeti bržem oporavku.

Međutim, nije samo tenosinovitis koji može izazvati bol i nelagodnost u tetivama. Pojmovi poput sinovitis i tenosinovitis, upala tetive noge simptomi ili čak upala tetive stopala, također su česti problemi s kojima se mnogi suočavaju.

Bez obzira na specifično stanje, ključno je prepoznati simptome na vrijeme i konsultovati se s stručnjakom kako bi se izbjegle dugotrajne komplikacije.

Uvod u Tenosinovitis

Tenosinovitis je upalna bolest koja zahvaća omotač (sinovijalnu ovojnicu) tetive. Ova upala može uzrokovati bol, otok i poteškoće pri pokretima. Tenosinovitis se najčešće javlja zbog prekomjernog korištenja određene skupine mišića ili zbog ponavljajućih pokreta, ali može biti i posljedica povrede.

Tenosinovitis je upalna bolest koja zahvaća tetive

Uzroci i faktori rizika za razvoj tenosinovitisa su raznoliki. Da bismo bolje razumjeli, pogledajmo tabelu koja objašnjava neke od najčešćih uzroka:

😓 Uzrok/Faktor rizika 📝 Opis
💪 Prekomjerna upotreba 📌 Ponavljajući pokreti ili stalno korištenje određene skupine mišića mogu izazvati upalu.
🚑 Povreda ili trauma 📌 Iznenadna povreda može uzrokovati upalu sinovijalne ovojnice tetive.
🦠 Infekcija 📌 Iako je rijedak, tenosinovitis može biti posljedica bakterijske infekcije.
🧬 Reumatske bolesti 📌 Stanja poput reumatoidnog artritisa mogu povećati rizik od tenosinovitisa.

Također, određeni faktori poput dobi, zanimanja koje zahtijeva ponavljajuće pokrete (poput tipkanja ili sviranja muzičkih instrumenata) ili sporta koji stavlja stres na određene tetive mogu povećati rizik od razvoja tenosinovitisa.

U daljnjem tekstu, fokusiraćemo se na različite vrste tenosinovitisa, njihove simptome i metode liječenja.

 Ispunite formu da biste naručili lijek za Tenosinovitis 

Arti+ nova krema

Različite vrste Tenosinovitisa

Tenosinovitis ramena

Tenosinovitis ramena je upala sinovijalne ovojnice tetive ramena. Ramena su često podložna raznim povredama zbog svoje složene strukture i širokog raspona pokreta koje omogućavaju.

Tenosinovitis ramena

Simptomi i prepoznavanje:

 • Bol pri pokretu ili pritisku na rame: Ovaj bol može biti tupa i postojana ili oštra i prodorna, posebno pri izvođenju određenih pokreta.
 • Otok ili crvenilo oko zahvaćenog područja: Upala može uzrokovati oticanje, a koža može postati crvena ili topla na dodir.
 • Osjećaj škripanja pri pokretu ramena: Ovaj simptom može ukazivati na upalu sinovijalne ovojnice ili nakupljanje tekućine.
 • Slabost u ruci ili ramenu: Upala može utjecati na funkciju mišića i tetiva, što rezultira osjećajem slabosti ili umora.

Ako primijetite ove simptome, važno je konzultirati se s liječnikom koji će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Liječenje i prevencija:

Liječenje može uključivati:

 • Odmor i izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol: Ponekad je najbolja terapija jednostavno odmoriti rame i izbjegavati aktivnosti koje ga opterećuju.
 • Upotreba leda na zahvaćenom području: Led može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju boli.
 • Fizioterapija: Terapeut može predložiti niz vježbi za jačanje ramena i poboljšanje njegove funkcije.
 • Lijekovi protiv bolova ili protuupalni lijekovi: Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Operacija: U rijetkim slučajevima, kada konzervativno liječenje ne pomaže, može biti potrebna operacija.

Prevencija uključuje vježbe jačanja, pravilno zagrijavanje prije vježbanja i izbjegavanje ponavljajućih pokreta koji mogu uzrokovati stres na tetivama ramena.

Tenosinovitis šake

Tenosinovitis šake pogađa tetive koje omogućavaju pokret prstima. Često se javlja zbog prekomjernog korištenja ili ponavljajućih pokreta, poput tipkanja ili ručnog rada.

Kako prepoznati?

 • Bol pri pokretu prsta ili šake: Bol je obično lokaliziran oko zahvaćene tetive i može se pogoršati pokretom.
 • Oticanje u području tetive: Upala može uzrokovati vidljivo ili osjetljivo oticanje.
 • Osjećaj škripanja ili trenja pri pokretu prsta: Ovo može biti znak da je tetiva upaljena i trlja se o okolno tkivo.
 • Slabost ili ukočenost u prstu ili šaci: Upala i bol mogu smanjiti funkciju i snagu prsta ili šake.

Mogućnosti liječenja:

Liječenje tenosinovitisa šake može se razlikovati ovisno o uzroku i težini simptoma:

 • Odmor i izbjegavanje stresnih aktivnosti: Odmoriti šaku i izbjegavati aktivnosti koje mogu pogoršati simptome je često prvi korak u liječenju.
 • Primjena leda: Led može pomoći u smanjenju otoka i boli.
 • Fizioterapija: Vježbe za jačanje i istezanje mogu pomoći u oporavku i prevenciji budućih epizoda tenosinovitisa.
 • Lijekovi: Protuupalni lijekovi ili analgetici mogu biti propisani za ublažavanje boli i upale.
 • Operacija: U teškim slučajevima, ako konzervativne metode ne donose olakšanje, operacija može biti preporučena za liječenje tenosinovitisa šake.

Za sve oblike tenosinovitisa, rana dijagnoza i tretman su ključni za sprečavanje daljnjih komplikacija i postizanje najboljih mogućih ishoda.

Liječenje Tenosinovitisa

Konvencionalne metode liječenja: Kada se dijagnosticira tenosinovitis, ljekari često preporučuju konvencionalne metode liječenja kako bi smanjili upalu i bol. To obično uključuje odmor zahvaćene ruke ili noge, primjenu hladnih obloga na upaljeno područje i uzimanje protuupalnih lijekova.

Liječenje Tenosinovitisa pomoću kreme

U težim slučajevima, može se preporučiti imobilizacija zahvaćenog zgloba pomoću zavoja ili ortoze. U rijetkim slučajevima, kada konzervativne metode ne daju rezultate, može se razmotriti i operativna intervencija.

Prirodno liječenje upale tetiva

Biljni preparati i prirodni tretmani:
Biljna medicina nudi mnoge prirodne tretmane koji mogu pomoći u smanjenju upale i boli povezane s tenosinovitisom.

Evo nekih od njih:

 • Arnika: Često se koristi u obliku gela ili masti za ublažavanje boli i smanjenje upale.
 • Kurkuma: Poznata po svojim protuupalnim svojstvima, može se uzimati oralno ili koristiti u obliku paste.
 • Đumbir: Ima prirodna protuupalna svojstva i može se konzumirati u obliku čaja ili dodavati hrani.
 • Bosvelija: Ova biljka se često koristi u ayurvedskoj medicini za liječenje bolova i upala.

Fizikalna terapija i vježbe za tendinitis:

Fizikalna terapija je od suštinskog značaja za liječenje tenosinovitisa. Terapeut će raditi s pacijentom na razvijanju programa vježbanja prilagođenog specifičnim potrebama pacijenta. Neki od tretmana uključuju:

 • Ultrazvučna terapija: Ova metoda koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi proizvela toplinu unutar tijela. Toplina koju ultrazvuk stvara može pomoći u povećanju protoka krvi u zahvaćenom području, čime se pospješuje proces samog oporavka. Također, ultrazvučna terapija može stimulirati tjelesno tkivo i pomoći u smanjenju bolova i oticanja. Ova terapija se često koristi u kombinaciji s drugim terapeutskim metodama.
 • Elektroterapija: Koristi se za stimulaciju mišića pomoću električnih impulsa. Elektrode se postavljaju na kožu pacijenta na mjestima gdje osjeća bol ili ima upalu. Električni impulsi koji prolaze kroz elektrode mogu pomoći u smanjenju boli, oticanja, poticanju cirkulacije i poticanju tijela na samoiscjeljenje. Ovisno o potrebama pacijenta, jačina i trajanje impulsa mogu se prilagoditi.
 • Vježbe jačanja: Cilj ovih vježbi je ojačati mišiće koji okružuju zahvaćeni zglob, čime se smanjuje pritisak na tetive i ligamente. Vježbe se često izvode uz pomoć otpornih traka ili tegova. U početku, vježbe se mogu raditi pod nadzorom fizioterapeuta, ali kasnije pacijenti mogu nastaviti s vježbama kod kuće.
 • Vježbe istezanja: Istezanje je od suštinske važnosti jer pomaže u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju napetosti na tetivama.

Redovito provođenje ovih terapija i vježbi, uz odgovarajuću medicinsku skrb, može značajno pomoći u liječenju tenosinovitisa i smanjenju rizika od ponovnog nastanka.

Povezane tegobe i stanja

U svijetu medicine, mnoge bolesti i stanja često se čine sličnima, ali imaju specifične razlike koje ih odvajaju. Razumijevanje tih razlika može biti ključno za pravilno liječenje i prevenciju.

Kada govorimo o tegobama mišićno-koštanog sistema, neki od često spominjanih termina su sinovitis, tenosinovitis i tendinitis. Iako su ove bolesti povezane, postoje važne razlike među njima.

Sinovitis i tenosinovitis

Razlike i sličnosti:

 • Sličnosti: Oba stanja su upalne bolesti koje mogu biti rezultat ozljede, preopterećenja ili autoimunih bolesti. Oba se stanja manifestuju sličnim simptomima, poput boli, oticanja i ograničene pokretljivosti zahvaćenog dijela tijela.
 • Razlike: Dok je sinovitis upala sinovijalne membrane koja oblaže zglobne šupljine, tenosinovitis je upala sinovijalne ovojnice koja obavija tetive. Dakle, sinovitis utječe na zglobove, dok tenosinovitis utječe na tetive.

Tendinitis tenosinovitis

Kako se razlikuju?

 • Tendinitis je upala ili iritacija tetive, čvrste niti koja povezuje mišić s kostima. Najčešće je uzrokovan ponavljanjem određenih pokreta ili prekomjernim opterećenjem tetive.
 • Tenosinovitis se odnosi na upalu sinovijalne ovojnice koja obavija tetivu. Uzrokujući oticanje, ovaj upalni proces može otežati normalno kretanje tetive.

Iako oba stanja utječu na tetive, ključna razlika leži u konkretnoj strukturi koja je upaljena.

Upala tetive noge simptomi

 • Bol i osjetljivost u blizini zgloba ili tetive.
 • Oticanje i crvenilo u području tetive.
 • Osjećaj škripanja ili trenja pri kretanju.
 • Ograničenje pokretljivosti zahvaćenog zgloba.
 • Toplina i crvenilo na zahvaćenom području.

Prevencija i liječenje:

Prevencija upale tetive uključuje redovito istezanje prije i poslije vježbanja, nošenje odgovarajuće obuće te izbjegavanje prekomjernog opterećenja. Što se tiče liječenja, prirodno liječenje kao što su biljni preparati i oblozi može pomoći u smanjenju upale i boli.

Također, vježbe kao što su vježbe istezanja i jačanja mogu pomoći u oporavku i sprječavanju ponovnog javljanja upale. U težim slučajevima, fizikalna terapija ili lijekovi mogu biti potrebni.

Zaključak

Ovo je stanje koje može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinaca, ometajući svakodnevne aktivnosti i uzrokujući bol. Međutim, uz pravovremenu dijagnostiku i adekvatno liječenje, većina pacijenata može postići puni oporavak.

Razumijevanje različitih tipova tenosinovitisa, njihovih simptoma i uzroka ključno je za prevenciju i pravovremeno liječenje. Bilo da se odlučite za konvencionalne metode liječenja ili prirodne tretmane, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako biste dobili prilagođeni plan liječenja.

Dodatno, prevencija igra ključnu ulogu u izbjegavanju ponovne pojave tenosinovitisa. Redovito vježbanje, posebno vježbe istezanja i jačanja, te rad na pravilnoj tehnici i ergonomiji u svakodnevnim aktivnostima, može značajno smanjiti rizik od razvoja ove bolesti.

U konačnici, najvažnije je slušati svoje tijelo, prepoznati simptome na vrijeme i potražiti odgovarajuću pomoć.

FAQ: Često postavljena pitanja

Šta je tenosinovitis?

Tenosinovitis je upalno stanje tetiva, posebno onih oko zglobova poput ručnog zgloba. Uzrokuje oticanje, bol i ograničenu pokretljivost zahvaćenog područja.

Kako se liječi tenosinovitis?

Liječenje se obično sastoji od odmora, primjene leda, fizioterapije, protivupalnih lijekova i u nekim slučajevima fizikalnih tretmana poput ultrazvučne terapije.

Da li tenosinovitis može postati hroničan?

Ako se ne liječi pravilno ili na vrijeme, tenosinovitis može postati hroničan, što znači da simptomi traju duže i mogu se povremeno vraćati.

Šta može uzrokovati tenosinovitis?

Česti uzroci uključuju ponavljajuće pokrete, traume ili ozljede, reumatske bolesti i infekcije.

Komentariši