Melem za opekotine: Uputstva za upotrebu i najbolje proizvode na tržištu

Ako ste ikada doživjeli opekotine, znate koliko neugodno i bolno mogu biti. Opekotine mogu nastati iz različitih razloga, uključujući izlaganje suncu, kipućoj vodi, vatri ili kemijskim tvarima. Bez obzira na uzrok, opekotine su nešto što treba tretirati što je prije moguće kako bi se izbjegle dugotrajne posljedice.

Jedna od najboljih opcija za liječenje opekotina je upotreba melema za opekotine. Melemi su obično izrađeni od prirodnih sastojaka i mogu pomoći u ublažavanju boli, smanjenju upale i ubrzavanju procesa zacjeljivanja. U Bosni i Hercegovini, jedan od najpopularnijih melema za opekotine je Šaljićev melem. Šaljić Melemi d.o.o proizvodi meleme za opekotine, sunčanje i negu lica i tela. Melemi porodice Šaljić su zvanično prisutni na tržištu od 1986 godine.

Vrste Melema za Opekotine

Kada dođe do opekotina, prva pomoć koju treba pružiti je pravilna njega rane. Melemi za opekotine su jedan od najčešćih načina za njegu opekotina.

Vrste Melema za Opekotine

Ovi melemi se mogu podijeliti u dvije kategorije: prirodni melemi i farmaceutski melemi.

Prirodni Melemi

Prirodni melemi za opekotine su popularni zbog svojih prirodnih sastojaka i manje štetnih hemikalija. Melem od nevena za opekotine je jedan od najčešće korištenih prirodnih melema. Ovaj melem sadrži ekstrakt nevena koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale i bolova. Također, neven ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju infekcija.

Osim nevena, drugi prirodni sastojci koji se često koriste u melemima za opekotine uključuju aloe veru, med, kokosovo ulje, maslinovo ulje, shea maslac i lavandu. Ovi sastojci imaju hidratantna svojstva koja pomažu u održavanju vlažnosti kože i ubrzavaju proces zacjeljivanja.

Farmaceutski Melemi

Farmaceutski melemi za opekotine su proizvodi koji se kupuju u ljekarnama. Ovi melemi obično sadrže sintetičke sastojke koji su specijalno dizajnirani za ublažavanje opekotina. Farmaceutski melemi su obično jači od prirodnih melema i mogu se koristiti za liječenje težih opekotina.

Neki od najčešće korištenih farmaceutskih melema za opekotine uključuju Bepanthen, Flamazine i Silverex. Ovi melemi sadrže aktivne sastojke kao što su dekspantenol, srebro sulfadiazin i flampropil. Ovi sastojci pomažu u smanjenju upale, sprečavanju infekcija i ubrzavanju procesa zacjeljivanja.

Pri odabiru melema za opekotine, važno je uzeti u obzir vrstu opekotine i njezinu težinu. Za manje opekotine, prirodni melemi mogu biti dovoljni. Međutim, za teže opekotine, farmaceutski melemi mogu biti potrebni. Također, uvijek je važno slijediti upute za upotrebu koje dolaze s melemom i konzultirati se s liječnikom ako je potrebno.

Samo kod nas. Naručite 100% prirodni, domaci melem od nevena.

Porijeklom iz Mostara ovaj domaci proizvod je 100% siguran za vašu kožu i poptuno prirodan, nudi dobro poznato rjsenje za opekotine i druge ozlijede kože.
Ovaj melem je poznat po svojim regenerativnim svojstvima i pored opekotina se koristi i za lijecenje raznih drugih kožnih problema poput. Njegova najvaznija svostva su: 

 • Protivupalno djelovanje
 • Regeneracija kože
 • Antimikrobna svojstva
 • Hidratacija i hranjenje kože
 • Ublažavanje iritacija i svrbeža
 Da bi ste poručili ovaj proizvod, potrebno je da ispunite kontakt formu. 
Melem od nevena

Različiti tipovi opekotina

Opekotine su ozbiljne povrede koje mogu imati dugotrajne posljedice na kožu i opće zdravlje. Liječenje opekotina je ključno, a pravilna upotreba melema za opekotine može znatno pomoći u procesu oporavka. U nastavku ćemo razmotriti klasifikaciju opekotina po stepenima i specifičnosti simptoma koji su karakteristični za svaki od njih.

Prvi stepen opekotinaDrugi stepen opekotinaTreći stepen opekotina

Prvi stepen opekotina

Opekotine prvog stepena su najblaže i uglavnom zahvataju samo gornji sloj kože (epidermis). Simptomi uključuju crvenilo, blagu bol i suhoću kože. Melem za opekotine može biti koristan u ublažavanju boli i poticanju regeneracije kože. Važno je redovno nanositi melem kako bi se koža održala hidratiziranom i zaštićenom od daljnjeg iritiranja.

Drugi stepen opekotina

Opekotine drugog stepena produbljuju oštećenje, zahvaćajući epidermis i dio dermisa. Ove opekotine uzrokuju intenzivniju bol, crvenilo, oticanje, i pojavu mjehurića. Upotreba melema za opekotine u ovom slučaju je esencijalna jer pomaže u smirivanju upale, hidratizaciji kože i sprječavanju infekcije. Pravilna briga za opekotine drugog stepena može ubrzati proces cijeljenja i smanjiti rizik od ožiljaka.

Treći stepen opekotina

Najteže opekotine, opekotine trećeg stepena, prodru oštećenje kroz sve slojeve kože, pa čak mogu zahvatiti i tkiva ispod kože. Ove opekotine zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. Melem za opekotine koristi se u naknadnoj fazi oporavka, kada je koža stabilizirana i počinje proces regeneracije. Melem može pomoći u održavanju vlažnosti oštećenih područja i ublažiti simptome kao što su svrab i peckanje koji se javljaju tijekom cijeljenja.

U svim slučajevima, melem za opekotine može igrati važnu ulogu u oporavku, ali je važno primijeniti ga prema uputama i u kombinaciji s drugim preporučenim tretmanima. Svaki stepen opekotine zahtijeva pažljivo rukovanje i često konsultacije s zdravstvenim radnikom kako bi se osigurao najbolji ishod.

Uloga melema u liječenju opekotina

U liječenju opekotina, melem za opekotine igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i poticanju oporavka kože. Korištenje melema može znatno poboljšati kvalitetu i brzinu cijeljenja opekotina, smanjujući bol i sprječavajući moguće komplikacije kao što su infekcije.

Kako melemi pomažu u procesu oporavka kože?

Melem za oporavak kožeMelem za opekotine djeluje tako što stvara zaštitni sloj na površini kože, čime se spriječava daljnje oštećenje i gubitak vlage. Hidratacija je ključna za oporavak oštećenih tkiva, a melemi pomažu u održavanju vlažnosti kože, što je neophodno za regeneraciju. Osim toga, pravilna primjena melema može smanjiti osjećaj svrbeža i peckanja, čime se pacijentima omogućava veći komfor tijekom procesa oporavka. Melem za opekotine također umanjuje rizik od formiranja ožiljaka, što je posebno važno kod težih opekotina.

Pregled aktivnih sastojaka u melemima za opekotine

Melemi za opekotine obično sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka koji su posebno izabrani zbog svojih ljekovitih svojstava:

 • Aloe Vera: Prirodni sastojak poznat po svojim umirujućim i antiinflamatornim svojstvima. Aloe vera pomaže u smirivanju iritirane kože i potiče brže cijeljenje.
 • Vitamin E: Antioxidant koji pomaže u obnovi kože i smanjuje vidljivost ožiljaka.
 • Čajevac: Esencijalno ulje poznato po svojim antiseptičkim svojstvima, koje može pomoći u sprječavanju infekcija u opeklinama.
 • Lanolin: Emolijens koji pomaže u održavanju vlage u koži, čime se ubrzava proces cijeljenja i sprječava isušivanje oštećenog područja.
 • Mast od nevena: Neven je još jedan cijenjen sastojak u liječenju opekotina, zbog svojih protuupalnih svojstava i sposobnosti promicanja obnove kože. Melem od nevena smiruje kožu, smanjuje crvenilo i pomaže u oporavku oštećenih tkiva.

Upotreba melema za opekotine je vitalni dio tretmana za sve tipove opekotina. Njihovi aktivni sastojci zajedno rade na ublažavanju boli, zaštiti oštećenog tkiva i promicanju zdravlja kože. Redovita i pravilna aplikacija melema može znatno olakšati oporavak i povratak kože u njezino prirodno stanje.

Karakteristike Jomelop Melem Domaći Melem
Aloe Vera Da Da
Vitamin E Da Ne
Čajevac Da Ne
Lanolin Da Ne
Neven Ne Da
Lavanda Ne Da
Med Ne Da

Primjena melema u praksi

Pravilna upotreba melema za opekotine ključna je za efikasno liječenje i brzi oporavak. Slijede važne upute i preporuke kako optimalno koristiti melem za opekotine te informacije o učestalosti i trajanju tretmana.

Upute za pravilnu upotrebu melema

 1. Čišćenje oštećenog područja: Prije nanošenja melema za opekotine, neophodno je očistiti kožu mlakom vodom i blagim sapunom kako bi se uklonile nečistoće i spriječila infekcija.
 2. Nanošenje melema: Nanesite tanak sloj melema za opekotine na zahvaćeno područje. Koristite sterilne rukavice ili čistu lopaticu za apliciranje kako biste izbjegli dodatnu kontaminaciju.
 3. Pokrivanje zavojevima: Ako je potrebno, pokrijte opekotinu sterilnim zavojem nakon nanošenja melema. To će pomoći u održavanju vlage i zaštiti opekotine od vanjskih utjecaja.

Učestalost i trajanje tretmana

 • Učestalost nanošenja: Melem za opekotine treba nanositi 2 do 3 puta dnevno, ovisno o uputama proizvođača i preporukama zdravstvenog radnika. Redovito nanošenje je ključno za održavanje vlažnosti kože i ubrzavanje procesa cijeljenja.
 • Trajanje tretmana: Nastavite s primjenom melema za opekotine dok koža potpuno ne zacijeli. Trajanje tretmana može varirati ovisno o težini opekotine, ali obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Uz pravilnu primjenu i dosljedno praćenje ovih uputa, melem za opekotine može značajno poboljšati ishod liječenja, smanjiti bol i ubrzati oporavak oštećene kože.

Jomelop melem za opekotine vs. domaći melem za opekotine

Kada su u pitanju opekotine, izbor pravog melema može značajno utjecati na brzinu i kvalitetu oporavka. Jomelop melem za opekotine je dobro poznat po svojim ljekovitim svojstvima, no domaći melem za opekotine često se ističe kao preferirano rješenje zbog svoje prirodnosti i manjka konzervansa.

Domaći melem obično sadrži sastojke poput nevena, lavande i meda, koji su poznati po svojim umirujućim i regenerativnim svojstvima. Ovi prirodni sastojci pružaju ne samo trenutno olakšanje, već i potiču zdravlje kože na duge staze, pomažući u smanjenju ožiljaka i poboljšanju teksture kože. Izbor domaćeg melema za opekotine također promiče upotrebu bez štetnih kemikalija, što ga čini idealnim izborom za osjetljivu i oštećenu kožu.

Zaključak

Kroz ovaj blog, istražili smo ključne aspekte vezane za opekotine i ulogu melema u njihovom liječenju. Zaključno, sumirajmo glavne točke i naglasimo važnost adekvatnog tretmana i prevencije opekotina.

Zalkucak za melem za opekotine

Opekotine mogu varirati u težini od blagih, koje zahvaćaju samo gornji sloj kože, do ozbiljnih, koje prodiru duboko u kožu i tkiva. Neovisno o stepenu, svaka opekotina zahtijeva pažljivo liječenje kako bi se izbjegle komplikacije kao što su infekcije i trajni ožiljci. Melem za opekotine igra ključnu ulogu u ovom procesu, pružajući neophodnu hidrataciju, ublažavanje boli, i podršku u cijeljenju kože.

Aktivni sastojci poput Aloe Vere, vitamina E, čajevca, lanolina, i nevena, koji se često nalaze u melemima, ciljano djeluju na oštećeno tkivo, pomažući u obnovi i zaštiti. Pravilna primjena melema, koja uključuje čišćenje, nanošenje i pokrivanje opekotine, esencijalna je za uspješan oporavak.

Osim liječenja, važno je i usmjeriti pažnju na prevenciju opekotina. Edukacija o sigurnosnim mjerama u kući i na radnom mjestu može znatno smanjiti rizik od opekotina. Uvođenje jednostavnih preventivnih mjera, kao što su pažljivo rukovanje vrućim predmetima i izbjegavanje otvorenog plamena, može doprinijeti smanjenju učestalosti opekotina.

U svrhu ostvarivanja najboljih ishoda liječenja i prevencije, važno je ostati informiran i proaktivno djelovati u zaštiti vlastitog zdravlja i zdravlja naših najbližih. Melem za opekotine predstavlja dragocjeni alat u tom nastojanju, pružajući ne samo liječenje već i umirenje u slučajevima kada do opekotina ipak dođe.

Pitanja i odgovori na temu melema za opekotine

Kako odabrati pravi melem za opekotine?

Pitanje: Kako odabrati pravi melem za opekotine?
Odgovor: Prilikom odabira melema za opekotine, važno je provjeriti sastav proizvoda i osigurati da sadrži sastojke koji su efikasni u liječenju opekotina, kao što su Aloe Vera, vitamin E, i čajevac. Također, preporučljivo je izbjegavati proizvode koji sadrže iritantne sastojke ili alergene koji bi mogli pogoršati stanje kože.

Kada treba početi koristiti melem za opekotine?

Melem za opekotine treba koristiti čim se koža očisti i temperatura oštećenog područja stabilizira. To obično znači nakon početnog hlađenja opekline hladnom vodom. Melem pomaže u očuvanju vlage kože i smanjenju boli, stoga je važno započeti s primjenom što je prije moguće.

Može li melem za opekotine pomoći u izbjegavanju ožiljaka?

Da, melemi za opekotine mogu pomoći u smanjenju formiranja ožiljaka, zahvaljujući svojim hidratantnim i regenerativnim svojstvima. Aktivni sastojci poput vitamina E i Aloe Vere mogu potaknuti obnovu kože i poboljšati njezin izgled tokom cijeljenja.

Kako pravilno nanijeti melem na opekotinu?

Prije nanošenja melema, pažljivo očistite opekotinu mlakom vodom i blagim sapunom. Osušite kožu tapkanjem mekim ručnikom, a zatim nanesite tanak sloj melema koristeći čiste ruke ili sterilnu lopaticu. Ako je potrebno, prekrijte područje sterilnim zavojem kako biste zaštitili kožu i održali vlažnost melema na opekotini.