Bezglutenska Ishrana za Početnike: Kako Uspješno Zapoceti

Kada se pojavi zdravstvena potreba ili odluka da se promeni ishrana, prilagođavanje novom režimu može delovati kao izazov. “Bezglutenska ishrana za početnike” nije samo fraza koja označava trend u nutricionizmu, već predstavlja temeljnu promenu koja može imati dalekosežne pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit.

Uz porast svesti o celijakiji, netoleranciji na gluten i želji za boljim zdravljem, mnogi se okreću bezglutenskom načinu ishrane kao putu ka vitalnosti i energiji.

Ovaj vodič je kreiran kako bi osvetlio put kroz namirnice bez glutena, od najjednostavnijeg bezglutenskog kruha do kompletne bezglutenske ishrane, kako za one koji žele unaprediti svoje zdravlje, tako i za one koji se bore sa specifičnim zdravstvenim stanjima povezanim s glutenom.

Zdravlje i ishrana idu ruku pod ruku, i uz našu podršku, prelazak na dijetu bez glutena, koja je često preporučena i u medicini, može biti jednostavan i ispunjen otkrićima novih, ukusnih opcija.

Započinjemo s razumevanjem šta je bezglutenska prehrana i kako ju primeniti kroz svakodnevne obroke, od doručka bez glutena do kompletnih jela, uključujući savete za mršavljenje uz pomoć dijete bez glutena. Istražićemo i širok spektar proizvoda bez glutena koji su danas dostupni na tržištu, kako bi ovaj prelaz bio što lakši i ukusniji.

Bilo da ste ovde zbog novog načina ishrane ili jednostavno tražite zdravije opcije, na pravom ste mestu. Dobrodošli u svet bezglutenske ishrane gde ćemo zajedno istražiti kako isključivanje glutena iz vaših obroka može biti ključan korak ka boljem zdravlju.

Bezglutenska ishrana za početnike

Započeti putovanje bezglutenskim načinom života može se učiniti zastrašujućim, ali uz pravi pristup i razumijevanje, to može postati obogaćujuće iskustvo koje vodi do boljeg zdravlja i većeg blagostanja.

Bezglutenska ishrana za početnike

Bezglutenska ishrana nije samo terapijska potreba za osobama s celiakijom ili glutenom intolerancijom, već može biti izbor za one koji teže poboljšanju svog općeg zdravstvenog stanja i probavne ravnoteže.

Bezglutenski način života

Kada prvi put čujemo “bezglutenski”, može se činiti kao izazov učiniti obroke ukusnima i raznovrsnima. Ipak, s rastućom svijesti o bezglutenskoj ishrani, nikad nije bilo lakše pronaći bogatstvo informacija, zamjenskih proizvoda i podrške zajednice. Ova sekcija bloga vodi vas kroz prve korake prema usvajanju bezglutenske prehrane, razbijajući mitove i osnažujući vas s praktičnim savjetima.

Savladavanje osnova može značiti sve od naučiti koje namirnice bez glutena mogu zamijeniti standardne sastojke, do otkrivanja kako bezglutenska dijeta može potaknuti mršavljenje i povećati energetske razine. Jednako je važno razumjeti što je gluten i kako prisustvo ili odsustvo ove proteinske komponente u ishrani utječe na naše tijelo.

Zajedničko učenje i dijeljenje iskustava s drugima koji su već usvojili bezglutensku ishranu za početnike može pružiti dodatnu podršku i motivaciju. Čitajući ovaj blog, otkrit ćete kako raznolika i ukusna može biti ishrana bez glutena, te kako se lako prilagoditi novim prehrambenim navikama.

Osvrnite se na izvore kao što su proizvodi bez glutena i recepti za najjednostavniji bezglutenski kruh koji mogu postati osnovni stupovi vaše nove ishrane.Prepoznavanje i razumijevanje vaših potreba, postavljanje realnih ciljeva, i pristupanje promjeni prehrane s pozitivnim stavom su ključni koraci.

Dakle, pripremite se, jer ste na putu da otkrijete kako bezglutenska ishrana može biti ne samo zdrava, već i zadovoljavajuća i ukusna opcija za vas i vašu obitelj. Slijedite nas dok istražujemo sve aspekte bezglutenskog načina ishrane, od osnovnih definicija do suptilnosti pripreme zdravih i ukusnih obroka koji podržavaju vaše zdravlje i dobrobit.

Šta je Gluten i Kako Utječe na Zdravlje

Gluten je proteinski kompleks prisutan u nekim žitaricama, poput pšenice, ječma i raži. Definicija glutena se ne svodi samo na to da je to “ljepilo” koje daje elastičnost tijestu, već je važno shvatiti i njegove nutritivne aspekte.

Kakav to utjecaj ima gluten na naš organizam

Gluten je bogat prolinom i glutaminom, aminokiselinama koje su ključne za određene funkcije unutar tijela. Međutim, gluten može predstavljati problem za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, gdje konzumacija glutena može dovesti do raznih neželjenih reakcija u organizmu.

Gluten i Zdravstveni Problem – Celiakija i Intolerancija

Kada se govori o zdravstvenim problemima povezanim s glutenom, dva najznačajnija stanja su celiakija i netolerancija na gluten. Celiakija je autoimuna bolest gdje konzumacija glutena vodi do oštećenja tankog crijeva, dok intolerancija na gluten označava skup simptoma koji se pojavljuju nakon ingestije glutena, ali bez autoimune komponente.

Oba stanja zahtijevaju rigorozno izbjegavanje glutena kako bi se smanjili simptomi i spriječilo dugoročno oštećenje organizma. Simptomi mogu uključivati, ali nisu ograničeni na, gastrointestinalne smetnje, osip, umor i glavobolje. Identificiranje i dijagnosticiranje ovih stanja obično zahtijeva seriju testova, uključujući krvne testove i biopsiju tankog crijeva za celiakiju.

Prilikom rasprave o problematičnim aspektima glutena, važno je naglasiti da iako “bezglutenska prehrana” može biti terapijska potreba za neke, za druge može biti izbor koji promiče dobrobit. Konzumacija namirnica bez glutena ne mora nužno značiti kompromis u okusu ili raznolikosti.

S napretkom u proizvodnji i dostupnosti proizvoda bez glutena, ljudi s celiakijom ili intolerancijom na gluten sada imaju mnogo više mogućnosti za uživanje u obrocima punim okusa bez rizika po zdravlje.

Podizanje svijesti o celiakiji i gluten-senzitivnim stanjima je ključno u stvaranju podržavajućeg okruženja za one koji moraju živjeti bez glutena. Uz pravilno upravljanje prehranom i podršku, osobe s intolerancijom na gluten ili celiakijom mogu voditi potpuno zdrave i zadovoljavajuće živote.

Prvi Koraci u Bezglutenskoj Ishrani

Započinjanje bezglutenske ishrane zahtijeva detaljno razumijevanje koje namirnice prirodno sadrže gluten i koje su potencijalno kontaminirane tokom proizvodnje.

Detektovanje glutena u hrani je prvi korak. Prirodni izvori glutena uključuju gore spomenute žitarice kao što su pšenica, ječam i raž, a tragovi glutena mogu biti prisutni i u mnogim prerađenim proizvodima.

Osnovno pravilo je da se fokusirate na namirnice bez glutena poput voća, povrća, mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, većine orašastih plodova i pseudožitarica poput kvinoje i heljde.

Čitanje Deklaracija – Kako Prepoznati Skriveni Gluten

Kada je riječ o čitanju deklaracija, važno je naučiti prepoznati skriveni gluten. Ovo nije uvijek jasno označeno, pa stoga čitanje etiketa postaje ključna vještina. Proizvodi bez glutena često imaju oznaku koja to jasno ističe, ali u drugim slučajevima morate pažljivo pregledati sastojke.

Tražite skrivene izvore glutena kao što su “modificirani skrob hrane”, “maltodekstrin”, “hidrolizirani biljni proteini” i sve što počinje s “tritikum” (što je latinski za pšenicu) ili sadrži riječi “ječam” ili “raž”.

Kako započeti sa bezglutenskom ishranom

Značajno je istaknuti da čak i proizvodi koji prirodno ne sadrže gluten mogu biti kontaminirani tijekom proizvodnje, tako da se preporučuje traženje proizvoda certificiranih kao bezglutenski. Ovo je posebno važno za osobe s celiakijom ili ozbiljnom netolerancijom na gluten, jer čak i mali tragovi mogu izazvati reakcije.

Osnovni savjeti koje treba imati na umu su:

 • Izbjegavajte unakrsnu kontaminaciju držeći bezglutenske proizvode odvojenima od onih koji sadrže gluten.
 • Kada jedete vani, budite sigurni da objasnite svoje prehrambene potrebe i provjerite da li restoran može osigurati obrok bez glutena.
 • Razmotrite korištenje aplikacija ili vodiča koji mogu pomoći u identifikaciji bezglutenskih proizvoda i restorana.

Zapamtite, bezglutenska ishrana ne znači samo izbjegavanje određenih proizvoda, već i razvijanje navike opreznog čitanja etiketa i postavljanja pitanja o sastojcima i pripremi hrane. Na ovaj način možete osigurati da vaša ishrana ostane slobodna od glutena, što je ključno za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Osnove Bezglutenske Prehrane

Prilagođavanje bezglutenskoj prehrani znači biti svjestan sigurnih izbora kada je u pitanju kupovina namirnica. Evo tabele namirnica bez glutena koje su generalno sigurne za uključivanje u ishranu:

Namirnice Vrsta
Voće i povrće Prirodno bez glutena 🍎🥦
Neprerađeno meso i riba Prirodno bez glutena 🍖🐟
Jaja Prirodno bez glutena 🥚
Mliječni proizvodi Većinom bez glutena 🧀
Bezglutenske žitarice (kvinoja, riža, kukuruz) Prirodno bez glutena 🌾🌽
Leća i grahorice Prirodno bez glutena 🍲
Orašasti plodovi i sjemenke Prirodno bez glutena 🥜🌰
Bezglutenski škrob i brašno (tapioka, krompirov škrob) Prirodno bez glutena 🍠

Važno je zapamtiti da iako su ove namirnice prirodno bez glutena, one mogu biti kontaminirane ako se obrađuju u objektima gdje se prerađuju i namirnice koje sadrže gluten. Stoga, traženje proizvoda koji su označeni kao “bezglutenski” može pomoći u izbjegavanju slučajne kontaminacije.

Kako Zamijeniti Gluten u Uobičajenim Jelima

Jedan od izazova bezglutenske ishrane jest pronalaženje načina kako zamijeniti gluten u receptima koje volimo. Gluten daje elastičnost i “ljepilo” koje drži tijesto zajedno, pa njegovo izostavljanje može promijeniti teksturu jela. Srećom, postoji mnogo alternativa koje mogu pomoći da vaša jela ostanu ukusna i zadovoljavajuća.

Za pečenje, koristite bezglutenske mješavine brašna ili samostalne zamjene poput brašna od badema, kokosa ili garbanzo graha. Xantan guma ili guar guma često se koriste kao zamjena za gluten kako bi se tijestima dodala viskoznost i struktura. Bezglutenski doručak bez glutena može uključivati alternativne opcije poput kaše od kvinoje ili kukuruznih pahuljica bez glutena umjesto tradicionalnih žitarica.

Kako nadoknaditi nedostatak glutena u ishrani

Kod pripreme tjestenine, proizvodi bez glutena poput tjestenine od riže, kvinoje ili leće su odlične alternative koje su sada široko dostupne. Za zgušnjavanje umaka ili juha, koristite kukuruzni škrob ili krompirov škrob umjesto brašna.

Zaključak je da uz malo kreativnosti i spremnosti na eksperimentiranje, možete uživati u raznovrsnim i ukusnim obrocima koji su u potpunosti bez glutena.

Bezglutenska Ishrana i Nutricionistički Plan

Izgradnja Dnevnog Menija

Usvajanje bezglutenskog načina ishrane može izgledati kao izazov, ali sa dobro isplaniranim menijem, možete osigurati da unosite sve neophodne nutrijente dok izbjegavate gluten. Evo kako može izgledati detaljan dnevni meni:

Obrok Namirnice Opis
Doručak Bezglutenske pahuljice sa bademovim mlijekom, svježim bobičastim voćem i chia sjemenkama Bogato vlaknima i antioksidansima, ovo je odličan način da započnete dan.
Međuobrok Šaka orašastih plodova i svježeg voća Idealno za brz izvor energije i zadovoljavanje sitosti do sljedećeg obroka.
Ručak Salata od kvinoje sa pečenim povrćem i feta sirom Kvinoja je izvor kompletnih proteina, a povrće dodaje vlakna i vitamine.
Užina Humus sa sirovim povrćem za umakanje Odličan izvor proteina i zdravih masti, humus je savršen sa štapićima mrkve ili krastavaca.
Večera Pečena piletina sa bezglutenskim tjesteninom od leće i umakom od rajčice Pruža obilje proteina uz niski glikemijski indeks tjestenine od leće.

Osnovni savjeti za izradu bezglutenskog dnevnog menija uključuju raznovrsnost namirnica kako bi se osigurao unos svih potrebnih makro i mikronutrijenata te pažljivo čitanje deklaracija kako biste se uvjerili da namirnice ne sadrže skriveni gluten.

Bezglutenska Ishrana za Mršavljenje – Pravilni Pristup

Kada je riječ o mršavljenju i bezglutenskoj ishrani, ključno je ne oslanjati se isključivo na oznaku “bez glutena” kao garanciju za gubitak težine. Važno je obratiti pozornost na ukupan unos kalorija i ravnotežu makronutrijenata.

Bezglutenski proizvodi su često jednako kalorični, ako ne i više, od onih sa glutenom, jer proizvođači ponekad dodaju više šećera ili masti kako bi nadoknadili promjenu teksture i okusa. Stoga, bezglutenska ishrana za mršavljenje zahtijeva promišljen pristup koji uključuje:

 • Fokus na cjelovite namirnice: Voće, povrće, neprerađene proteine, i prirodno bezglutenske žitarice.
 • Kontrolu porcija: Jedite manje obroke, koristite manje tanjure i pratite veličinu porcija.
 • Redovito vježbanje: Kombinirajte umjerenu tjelesnu aktivnost s uravnoteženom ishranom.
 • Hidrataciju: Pijte dovoljno vode tijekom dana, što može pomoći u kontroli apetita i poticanju metabolizma.

S obzirom na sve ove faktore, bezglutenski pristup može biti koristan za mršavljenje ako se pravilno planira i provede, uzimajući u obzir sve nutricionističke potrebe.

Važno je napomenuti da prije prelaska na bilo koji plan ishrane za mršavljenje konzultirate nutricionistu ili dijetetičara koji može pomoći u izradi prilagođenog plana prehrane koji će biti zdrav, održiv i bez glutena.

Priprema Bezglutenskih Obroka

Najjednostavniji Bezglutenski Kruh – Recept i Savjeti

Priprema bezglutenskog kruha može biti jednostavan proces sa pravim sastojcima i tehnikama. Evo recepta koji je prijateljski nastrojen prema početnicima u bezglutenskoj kuhinji:

Sastojci:

 • 3 šalice bezglutenskog brašna
 • 1 paketić suhog kvasca
 • 1 kašičica soli
 • 1 ½ šalica tople vode
 • 1 kašika meda ili šećera
 • 2 kašike maslinovog ulja

Upute:

 1. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
 2. U drugoj posudi promiješajte toplu vodu, med i maslinovo ulje, a zatim dodajte u suhe sastojke.
 3. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
 4. Prebacite tijesto u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
 5. Ostavite tijesto da naraste na toplom mjestu oko 30 minuta.
 6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.

Savjeti za uspjeh:

 • Koristite kombinaciju bezglutenskih brašna za bolju teksturu kruha.
 • Provjerite da li su svi dodaci kao što su sjemenke i orašasti plodovi označeni kao bez glutena.
 • Budite pažljivi sa vremenom pečenja; bezglutenska tijesta mogu brže potamnjeti.

Ovaj recept ne samo da pruža osnovne potrebe za hranjivim i zadovoljavajućim kruhom, već nudi i fleksibilnost za različite varijacije, koje mogu obogatiti ukus i nutritivni profil.

Doručak Bez Glutena – Zdrave i Brze Opcije

Početak dana sa nutritivnim doručkom ključan je za postavljanje tonusa za ostatak dana, a bezglutenske opcije mogu biti jednako ukusne i zasitne. Evo jednostavne tabele sa brzim, zdravim opcijama za bezglutenski doručak:

Vrsta Doručka Sastojci Emoji
Smoothie Bowl Bezglutenske zobene pahuljice, smrznuto voće, bademovo mlijeko, orasi 🍓🥣
Omlet Jaja, špinat, pečene paprike, bezglutenski sir 🍳
Chia Pudding Chia sjemenke, kokosovo mlijeko, vanilija, med 🥄🍯

Ove opcije ne samo da su zdrave i brze za pripremu, već su i visoko prilagodljive vašim preferencijama ukusa i nutritivnim potrebama. Korištenjem prirodnih, neprerađenih sastojaka, možete osigurati da vaš bezglutenski doručak ostane bez skrivenog glutena i pun zadovoljavajućih nutrijenata.

Za više inspiracije i ideja, posjetite našu sekciju recepta gdje možete pronaći raznovrsne opcije za ukusan i zdrav početak dana.

Ne zaboravite da pravilna priprema i poznavanje bezglutenskih sastojaka mogu učiniti da se bezglutenska ishrana čini manje restriktivnom i više kao način života koji njeguje vaše tijelo i dobrobit.

Život s Bezglutenskom Dijetom

Savjeti za Društvene Događaje i Restorane

Pridržavanje bezglutenske prehrane može biti izazovno kada ste vani, bilo da je riječ o društvenim događajima ili odlasku u restoran. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete na pravom putu:

 • Istražite unaprijed: Prije nego što odete u restoran, provjerite njihov meni online ili ih nazovite kako biste saznali o bezglutenskim opcijama.
 • Budite otvoreni: Ne ustručavajte se razgovarati s osobljem o vašim potrebama. Objasnite da je za vas ključno izbjegavanje glutena zbog zdravstvenih razloga.
 • Izbjegavajte rizike kontaminacije: Birajte jela koja su prirodno bez glutena, poput grilovanih proteina i svježeg povrća, kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.
 • Ponesite svoje: Ako idete na događaj gdje će biti hrane, razmislite o nošenju vlastitog bezglutenskog obroka ili zalogaja kako biste bili sigurni da imate što jesti.

Bezglutenska dijeta za svakoga

Psihološki Aspekti Promjene Ishrane

Promjena prehrambenih navika može imati dubok utjecaj ne samo na fizičko zdravlje, već i na mentalno stanje i emocionalnu dobrobit. Evo nekoliko savjeta kako se nositi s ovim promjenama:

 • Prihvatite svoj izbor: Shvatite da je bezglutenska prehrana vaš svjesni izbor za bolje zdravlje, a ne ograničenje.
 • Potražite podršku: Dijeljenje iskustava s drugima koji slijede bezglutenski način života može pružiti emocionalnu podršku i korisne savjete.
 • Ostavite prostora za učenje: Svaki prehrambeni prekršaj treba shvatiti kao priliku za učenje, a ne kao razlog za samokritiku.
 • Pronađite radost u novim opcijama: Istraživanje novih bezglutenskih jela i sastojaka može vašu ishranu učiniti uzbudljivom i ukusnom avanturom.

Usvajanje bezglutenskog načina života je putovanje koje zahtijeva prilagodbu, ali s pravim alatima i mentalitetom, može postati ugodan i zdrav stil života koji obogaćuje vaše svakodnevno iskustvo.

Izvori Informacija i Podrška

Kvalitetni Resursi i Edukativni Materijali

Kada započinjete sa bezglutenskom prehranom, važno je osloniti se na pouzdane izvore koji nude točne i korisne informacije. Evo nekoliko resursa koje možete istražiti:

 • Web stranice specijalizirane za bezglutenski život: Stranice kao što su Celiac Disease Foundation ili National Celiac Association nude obilje informacija, od naučnih članaka do recepata.
 • Knjige i vodiči: Postoje mnoge knjige koje pružaju uvid u bezglutensku ishranu, uključujući i one koje sadrže recepte i savjete za svakodnevni život.
 • Blogovi i članci: Pronađite blogere koji se bave bezglutenskim načinom života i čitajte o njihovim iskustvima i savjetima.
 • Medicinski časopisi i istraživanja: Za one koji traže dublje razumijevanje, akademski časopisi mogu pružiti uvid u najnovija istraživanja vezana za gluten i zdravlje.

Zajednice i Grupe za Podršku na Putu Bezglutenske Ishrane

Pronalaženje zajednice koja razumije i podržava vašu odluku o bezglutenskom načinu života može biti neprocjenjivo. Pridruživanje ovakvim grupama može vam pomoći da:

 • Dijelite savjete i trikove s ljudima koji imaju slična iskustva.
 • Pronađete emocionalnu podršku kada se suočavate s izazovima pridržavanja dijete.
 • Ostanete motivirani i inspirirani kroz uspješne priče članova zajednice.
 • Razmijenite recepte i saznate o novim bezglutenskim proizvodima na tržištu.
 • Organizujete ili prisustvujete događajima koji promovišu bezglutenski način života, poput sajmova hrane ili edukativnih seminara.

Osim online foruma i grupa na društvenim mrežama, lokalne zdravstvene organizacije i nutricionističke klinike često nude grupe za podršku i radionice.

S obiljem resursa i podrške, kretanje stazom bezglutenske ishrane može biti manje zastrašujuće i mnogo ispunjavajuće. Ključ je u tome da ste proaktivni u traženju informacija i podrške kako biste napravili zdrave izbore koji će vam najviše odgovarati.

Zaključak

Kroz naše putovanje bezglutenskim načinom ishrane, istaknuli smo nekoliko važnih segmenata:

 • Razumijevanje glutena i njegovog uticaja na zdravlje, posebno kod stanja poput celiakije i netolerancije na gluten.
 • Detektovanje glutena u hrani i važnost pažljivog čitanja deklaracija kako bismo izbegli skriveni gluten.
 • Pronalaženje bezglutenskih namirnica i alternativa koje mogu zamijeniti gluten u svakodnevnoj prehrani.
 • Izgradnja nutricionistički uravnoteženog dnevnog menija koji promoviše zdravlje i dobrobit, bez obzira na to da li je cilj održavanje težine ili mršavljenje.
 • Praktični savjeti za pripremu bezglutenskih obroka, uključujući recepte za najjednostavniji bezglutenski kruh i ideje za zdrav doručak.
 • Socijalni aspekti bezglutenskog načina života i kako se nositi s njima, od društvenih događaja do restoranskih obroka.
 • Vrednost zajednice i podrške na ovom putu, uključujući resurse za dalje učenje i međusobnu podršku.

Motivacija za Zdrav Život Bez Glutena

Na kraju ove bezglutenske avanture, važno je zadržati fokus na pozitivnim promenama koje donosi ovakav način ishrane. Evo kratke tabele motivacije sa odgovarajućim emotikonima

Ne zaboravite, promena na bezglutensku ishranu je putovanje koje ne morate prolaziti sami. Iskoristite resurse, podršku zajednice i naučene lekcije da biste održali i unapredili svoje zdravlje.

Bez obzira na razloge za prelazak na bezglutensku dijetu, moguć je pun, zadovoljavajuć život pun ukusnih jela i zdravih izbora. Sve što je potrebno je malo planiranja, edukacije i kreativnosti.

FAQ: Često Postavljana Pitanja o Bezglutenskoj Ishrani

Šta znači kada je hrana označena kao "bez glutena"?

Hrana označena kao "bez glutena" znači da proizvod ne sadrži pšenicu, raž, ječam, ili bilo koji drugi sastojak koji proizvodi gluten ili su prekoračene dozvoljene količine glutena koje su postavljene propisima. Takvi proizvodi su sigurni za osobe sa celiakijom ili netolerancijom na gluten.

Da li bezglutenska ishrana može pomoći i osobama koje nemaju celiakiju?

Iako je bezglutenska ishrana neophodna za osobe sa celiakijom, neke osobe bez ovog stanja izveštavaju o poboljšanju probave i opšteg osećaja nakon uklanjanja glutena iz ishrane. Međutim, pre prelaska na bezglutenski režim prehrane, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom.

Da li su svi proizvodi bez glutena zdraviji od onih sa glutenom?

Ne nužno. Proizvodi bez glutena nisu inherentno zdraviji i mogu sadržati visok nivo šećera, masti i aditiva da bi nadoknadili teksturu i ukus koji gluten pruža. Važno je pažljivo birati proizvode i čitati nutritivne etikete.

Kako mogu započeti bezglutensku dijetu ako sumnjam na netoleranciju na gluten?

Prvi korak treba da bude poseta lekaru kako bi se isključila celiakija ili drugi zdravstveni problemi. Ako se potvrdi netolerancija na gluten, počnite postepeno izbacivati gluten iz ishrane, zamjenjujući ga sigurnim, bezglutenskim opcijama. Takođe, potražite podršku nutricioniste koji može pomoći u kreiranju balansiranog jelovnika.