Skip to content

Giht (Bolest zglobova) – Simptomi, uzroci i liječenje

Giht je vrsta artritisa koja nastaje kao rezultat prekomjerne količine mokraćne kiseline u tijelu, što dovodi do taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Ova stanja često pogađaju palac na nozi, što uzrokuje nagli napad iznenadne jake boli, otoka i crvenila.

Giht se može pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina, ali je češći kod muškaraca i često je povezan s nezdravim životnim stilom i prehrambenim navikama. Ovo stanje zahtijeva adekvatnu dijagnozu i upravljanje kako bi se smanjila učestalost i intenzitet napada, omogućujući osobi bolji kvalitet života.

ARTI+
Proizvod Arti Plus gel za zglobove
Djelotvornost
  • ✅ Olakšava bolove u tetivama i zglobovima
  • ✅ Ublažava simptome artritisa i artroze
  • ✅ Pomaže u  borbi sa čukljevima
  • ✅ Ublažava bolove oštećene hrskavice
  • ✅ Hladi bolna područja
Nuspojave ❌ Bez nuspojava
Sastav:
  • Kamfor
  • Thymus Vulgaris ulje (Eterično ulje)
  • Terpentinsko ulje
  • PEG-40 Hidrogenirano ricinusovo ulje
  • Ekstrakt sjemena Aesculus Hippocastanum
Bez recepta: Da
Proizvodnja: Njemačka
Količina: U zavisnosti od paketa
Cijena: Od 45KM do 90KM u zavisnosti od paketa
Besplatna dostava: Da
Ocjena korisnika: ⭐⭐⭐⭐⭐

Šta je Giht?

Giht je bolno i progresivno stanje koje uzrokuje upalu zglobova uslijed nakupljanja kristala mokraćne kiseline u tijelu. Ovi kristali talože se u zglobovima, najčešće u palcu na nozi, i izazivaju iznenadne i intenzivne napade boli, otoka, crvenila i osjetljivosti.

Glavni uzrok gihta je povećana količina mokraćne kiseline u krvi, poznata kao hiperurikemija. Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt metabolizma purina, koji se nalaze u određenoj hrani, posebno u crvenom mesu, morskim plodovima i alkoholu. Kada tijelo ne može pravilno izlučiti višak mokraćne kiseline, dolazi do njene akumulacije u obliku kristala u zglobovima, što uzrokuje giht.

Giht bolest zglobova

Ova bolest može pogoditi ljude svih dobnih skupina, ali je češća kod muškaraca nego kod žena. Faktori rizika uključuju nasljednu predispoziciju, prekomjernu težinu, konzumaciju purinskih namirnica i prekomjerno pijenje alkohola.

Za dijagnozu gihta, liječnik može naručiti test krvi kako bi provjerio nivo mokraćne kiseline, a može biti potrebno i uzimanje uzorka tekućine iz upaljenog zgloba radi potvrde prisutnosti kristala.

Upravljanje gihtom uključuje promjene u načinu života, prilagodbe prehrane kako bi se smanjila konzumacija purina, kontrola tjelesne težine i ograničavanje alkohola. Također, propisivanje odgovarajućih lijekova za snižavanje nivoa mokraćne kiseline i ublažavanje simptoma može biti ključno za kontrolu ove bolesti.

U tom kontekstu, Arti Plus gel za zglobove može biti odlična solucija za giht jer njegova specijalna formulacija može pomoći u smanjenju upale, ublažavanju bolova i nelagode povezane s gihtom. Korištenje ovog gela kao dio terapije može doprinijeti smanjenju učestalosti i intenziteta napada gihta, olakšavajući svakodnevno funkcionisanje i poboljšavajući kvalitet života osoba koje boluju od ove bolesti.

Giht liječenje

Giht liječenjeLiječenje gihta obično uključuje kombinaciju promjena u načinu života, prehrambenih prilagodbi i primjene odgovarajućih lijekova kako bi se smanjila hiperurikemija i kontrolisali simptomi bolesti.

Prvo, promjene u načinu života mogu biti od suštinskog značaja. To uključuje smanjenje konzumacije alkohola, posebno piva, jer alkohol može ometati izlučivanje mokraćne kiseline. Također, važno je izbjegavati hranu bogatu purinima, poput crvenog mesa, morskih plodova, školjki, određenih vrsta ribe, a smanjiti unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Povećanje unosa vode također je korisno jer pomaže u razrjeđivanju mokraćne kiseline i njenom izlučivanju iz tijela.

Drugo, lijekovi koji se koriste za liječenje gihta uključuju lijekove za snižavanje nivoa mokraćne kiseline, kao i lijekove koji smanjuju upalu i ublažavaju bolove tijekom napada gihta. Ove lijekove obično propisuje ljekar, a njihova doza i trajanje primjene prilagođavaju se individualno za svakog pacijenta.

U kontekstu liječenja gihta, Arti Plus gel za zglobove može biti izvrsno dopunsko rješenje jer sadrži specijalnu formulaciju koja može smanjiti upalu i ublažiti bolove u zglobovima povezane s gihtom. Redovita primjena ovog gela na zahvaćenim područjima može doprinijeti olakšanju simptoma i poboljšanju funkcionalnosti zglobova.

Važno je napomenuti da je važno konsultovati se s ljekarom kako bi se postavila pravilna dijagnoza i odabralo najbolje liječenje za giht, a Arti Plus gel za zglobove može biti korisna opcija kao dio cjelokupne terapije za ublažavanje nelagode i poboljšanje kvalitete života osoba koje boluju od gihta.

Giht lijek

Liječenje gihta uključuje različite vrste lijekova koji se koriste za kontrolu hiperurikemije (povećane količine mokraćne kiseline u krvi) i smanjenje simptoma bolesti. Najbolji lijekovi za giht uključuju:

  • NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi): NSAID lijekovi, poput ibuprofena i naproksena, koriste se za smanjenje upale i ublažavanje bolova i otoka koji se javljaju tijekom napada gihta.
  • Kolhicin: Ovaj lijek djeluje na smanjenje upalnog odgovora tijela i može biti vrlo koristan u ublažavanju simptoma gihta, posebno u ranim fazama napada.
  • Lijekovi za snižavanje nivoa mokraćne kiseline: Allopurinol i febuksostat su lijekovi koji se koriste za smanjenje proizvodnje mokraćne kiseline u tijelu i sprječavanje njenog nakupljanja.
  • Probenecid: Ovaj lijek pomaže u povećanju izlučivanja mokraćne kiseline iz tijela, što također može smanjiti rizik od napada gihta.

Lijekovi za giht obično se odabiru prema individualnim potrebama pacijenta, a pravilan izbor i doziranje lijekova propisuje ljekar na temelju težine bolesti i drugih faktora zdravstvenog stanja pacijenta. Važno je napomenuti da neki lijekovi za liječenje gihta mogu imati interakcije s lijekovima za reumatoidni artritis, stoga je važno da ljekar bude upoznat s kompletnom medicinskom anamnezom pacijenta kako bi prilagodio tretman.

Liječenje gihta je često dugoročni proces, a kombinacija promjena u načinu života, prehrambenih prilagodbi i lijekova može biti ključna za uspješno kontroliranje ove bolesti i poboljšanje kvalitete života pacijenta koji može također patiti i od reumatoidnog artritisa.

Komentariši

Halida Morankic Autor Zdravlje uma

Halida Morankić

Halida Morankić, stručnjakinja iz oblasti ishrane i zdravlja, posvetila je svoju karijeru istraživanju i pisanju o ključnim komponentama ishrane, kao što su aminokiseline i njihova uloga u ljudskom zdravlju. Nakon završenih studija, Halida je razvila duboko znanje o prednostima pravilne ishrane, fokusirajući se na važne nutritivne komponente koje utiču na opšte blagostanje. Njeni članci su poznati po detaljnom istraživanju i praktičnim savetima za svakodnevnu primenu u ishrani. U slobodno vreme, Halida je aktivna u promociji zdravog načina života i često organizuje radionice o pravilnoj ishrani.