Erekcija kod muškaraca, kako je liječiti

Erektilna disfunkcija je čest problem kod muškaraca svih dobnih skupina. Može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući stres, lošu prehranu, bolesti srca i dijabetes. Ovaj problem može utjecati na muškarce i njihove partnere, a može dovesti do osjećaja niskog samopouzdanja i stresa.

Postoje različite metode liječenja erektilne disfunkcije, uključujući lijekove, terapiju i promjene u načinu života. Ova tema je važna za razgovor, jer se tiče zdravlja i dobrobiti muškaraca i njihovih partnera. Kroz ovaj blog, želimo podići svijest o erektilnoj disfunkciji i pružiti informacije o mogućnostima liječenja i prevencije ovog problema.

Šta je to Erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija (ED) je stanje u kojem muškarac nije u stanju održati erekciju potrebnu za seksualni odnos. To može biti posljedica problema s protokom krvi u penisu, psiholoških faktora ili kombinacije oba. ED se češće javlja kod muškaraca starijih od 40 godina, ali može utjecati na muškarce bilo koje dobi.

Mnogi čimbenici mogu doprinijeti razvoju ED-a, uključujući bolesti srca, dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, pušenje, alkoholizam i stres. Simptomi ED-a mogu uključivati ​​teškoće u postizanju erekcije, slabu erekciju, gubitak erekcije tijekom seksa ili smanjeni libido.

Problemi sa erekcijom

Postoje različite metode liječenja ED-a, uključujući lijekove poput inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5), terapiju i promjene u načinu života poput zdravije prehrane i vježbanja. Važno je razgovarati sa svojim ljekarom ako primijetite bilo kakve probleme s erekcijom kako bi se utvrdio uzrok i odabrao odgovarajući tretman.

Operacija prostate i erekcija

Operacija prostate može imati utjecaj na erektilnu funkciju muškaraca. Neki muškarci mogu primijetiti privremene probleme s erekcijom nakon operacije, dok drugi mogu iskusiti trajni gubitak erektilne funkcije.

Uobičajeno, operacija prostate uključuje uklanjanje dijela ili čitave prostate kako bi se liječio rak prostate ili proširenje prostate. Tijekom operacije, moguće je oštetiti živce koji su zaduženi za erektilnu funkciju, što može dovesti do problema s erekcijom.

Međutim, postoperativni problemi s erekcijom mogu se liječiti lijekovima poput inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5) ili terapijom kao što je vakuum pumpa ili injekcija. Važno je razgovarati sa svojim ljekarom o rizicima i koristima operacije prostate i kako se nositi s mogućim problemima s erekcijom nakon operacije.

Postoje i alternative operaciji prostate koje se mogu razmotriti, uključujući brachiterapiju, radioterapiju ili hormonsku terapiju.

Kako problemi sa Erekcijom utiču na psihu?

Problem sa erekcijom može imati značajan utjecaj na psihu muškarca i može dovesti do osjećaja niskog samopouzdanja, stresa i anksioznosti. Osjećaj neuspjeha u spavaćoj sobi može dovesti do smanjenja samopoštovanja i osjećaja manje vrijednosti.

Muškarci koji imaju problema sa erekcijom mogu osjećati strah i nelagodu prije seksualnog odnosa, što može utjecati na njihovu želju za seksom i mogućnost uživanja u intimnosti. Ovo stanje također može utjecati na emocionalnu povezanost između partnera i dovesti do problema u vezi.

Uticaj erektilne disfunkcije na muškarce

Važno je osvijestiti da problemi sa erekcijom nisu rijetki i da postoji niz tretmana koji mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Razgovor sa partnerom i profesionalnim ljekarom može biti koristan u smanjenju stresa i anksioznosti koji prate probleme sa erekcijom.

Erekcija kod muškaraca

Postoje mnogi uzroci problema sa erekcijom kod muškaraca, uključujući fizičke, psihološke i emocionalne faktore. Fizički uzroci uključuju srčane bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak i hormonalne poremećaje. O mnogim drugim temama vezanim za zdravlje, pročitajte na našem odjelu “o nama” unutar našeg bloga.

Psihološki faktori mogu uključivati ​​anksioznost, depresiju, stres, nisko samopouzdanje i određene psihološke probleme.

Problem sa erekcijom može utjecati na zdravlje uma muškarca, jer može dovesti do osjećaja frustracije, srama, tuge, depresije i niskog samopouzdanja. To također može utjecati na njihovu kvalitetu života, kako u seksualnom tako i u drugim aspektima.

Važno je potražiti pomoć ako se muškarac suočava s problemima s erekcijom, kako bi se utvrdio uzrok i razgovaralo o mogućim tretmanima. Također je važno da muškarci shvate da problemi sa erekcijom nisu rijetki i da ne treba osjećati sram ili stid zbog toga.

Kako popraviti Erekciju/potenciju?

U sledećem paragrafu, pozabavit ćemo se načinima kako da poboljšate svoju potenciju i imate jaču erekciju.

 • 🍆 Promjena životnog stila: zdrav životni stil koji uključuje redovnu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu, izbjegavanje cigareta i alkohola te dovoljno sna može pomoći u poboljšanju erektilne funkcije.
 • 🍆 Vježbe za jačanje mišića karlice: vježbe poput Kegel vježbi mogu pomoći u jačanju mišića karlice, što može poboljšati protok krvi u području penisa i poboljšati erekciju.
 • 🍆 Promjena lijekova: neki lijekovi mogu utjecati na erektilnu funkciju, stoga se savjetujte sa svojim ljekarom da vidite mogu li biti zamijenjeni drugim lijekovima.
 • 🍆 Terapija: psihološki problemi poput anksioznosti, depresije i stresa mogu utjecati na erektilnu funkciju, a terapija može pomoći u suočavanju s tim problemima.
 • 🍆 Medicinski tretmani: postoje razni medicinski tretmani za poboljšanje erektilne funkcije, poput oralnih lijekova, injekcija i operacija. Razgovarajte sa svojim ljekarom o najboljoj opciji za vas.

Uspjeli smo pronaći mišljenje stručnog lica u vezi problema sa erekcijom, pogledajte videozapis na linku (Prirodni način za prevenciju erektilne disfunkcije)

Liječenje Erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija može se liječiti na različite načine, ovisno o uzroku problema.

 1. Promjene životnog stila: Promjena životnog stila može pomoći u poboljšanju erektilne funkcije, uključujući prehranu, tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i ograničavanje konzumiranja alkohola.
 2. Terapija: psihološki problemi poput anksioznosti, depresije i stresa mogu utjecati na erektilnu funkciju, a terapija može pomoći u suočavanju s tim problemima.
 3. Lijekovi: postoje oralni lijekovi koji pomažu u poboljšanju protoka krvi u području penisa, što može pomoći u postizanju erekcije.
 4. Injekcije: injekcije koje se daju direktno u penis mogu pomoći u postizanju erekcije.
 5. Hormonska terapija: Hormonska terapija može pomoći u liječenju erektilne disfunkcije ako je uzrokovana hormonskim neravnotežama.
 6. Kirurški tretmani: Kirurški tretmani, poput operacije prostate ili vaskularne kirurgije, mogu pomoći u poboljšanju erektilne funkcije.
 7. Terapija vakuumom: Terapija vakuumom koristi se za poticanje protoka krvi u području penisa i pomaže u postizanju erekcije.
 8. Promjena lijekova: neki lijekovi mogu utjecati na erektilnu funkciju, stoga se savjetujte sa svojim ljekarom da vidite mogu li biti zamijenjeni drugim lijekovima.
 9. Kegelove vježbe: Kegelove vježbe za jačanje mišića karlice mogu pomoći u poboljšanju erektilne funkcije.
Tretmani za liječenje erektilne disfunkcije:
Promjena životnog stila
Terapija
Lijekovi
Injekcije
Uređaji za usisavanje
Hormonska terpaija
Kirurški tretmani
Terapija vakumom
Promjena lijekova
Akupunktura
Kombinacija tretmana

Kako manjak erekcije utiče na žene?

Manjak erekcije kod muškarca može utjecati na žene na različite načine, a neki od njih su: Osjećaj neželjene i nezadovoljavajuće intimnosti. Stvaranje pritiska u vezi i brige o tome da li postoji nešto što one mogu učiniti kako bi poboljšale situaciju. Nedostatak samopouzdanja u njihovu privlačnost i sposobnost da zadovolje svog partnera.

Gubitak želje za seksom zbog straha od neuspjeha ili osjećaja odbijanja. Osjećaj ljutnje i frustracije zbog situacije koju ne mogu kontrolirati. Pad samopoštovanja i samopouzdanja zbog osjećaja odbačenosti. Smanjenje kvalitete odnosa i veze kao cjeline.

Impotencija i žene

Mogućnost razvijanja negativnih osjećaja prema partneru zbog nedostatka intimnosti. Mogućnost razvijanja psiholoških problema, kao što su depresija i anksioznost. Potencijalni gubitak veze ili braka ako se problemi ne riješe na vrijeme.

Zaključak o Erekciji i erektilnoj disfunkciji

Erektilna disfunkcija je vrlo čest problem među muškarcima i može utjecati na njihovo samopouzdanje, kvalitetu života i međuljudske odnose. Iako postoje različiti uzroci ovog problema, postoje i mnoge opcije liječenja koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života.

Erektilna disfunkcija

Važno je da se muškarci otvoreno suoče sa svojim problemom i potraže stručnu pomoć kako bi riješili ovaj problem.

Najčešće postavljena pitanja o erekciji

Šta je to erekcija?

Erekcija je fiziološki proces u muškaraca koji se javlja kada penis postaje tvrd i uspravan zbog povećanog protoka krvi u kavernoznim tijelima penisa.

Da li je normalno da se pojavljuje erekcija tokom spavanja?

Da, erekcija se može javiti tokom spavanja. Ovaj proces poznat je kao "noćna erekcija" ili "jutarnja erekcija" i javlja se čak i kod zdravih muškaraca tokom faze REM sna.

Da li su erekcija i prostata povezane?

Erekcija i prostata su povezane jer prostata može utjecati na zdravlje erekcije. Povećana prostata može uzrokovati poteškoće sa mokrenjem, što može utjecati na zdravlje erekcije. Također, neki tretmani za povećanu prostatu, poput operacije prostate, mogu imati negativan utjecaj na zdravlje erekcije. Stoga je važno održavati zdravlje prostate kako bi se smanjio rizik od problema sa erekcijom.